Intervju med Ivica Skiljo

Intervju med Ivica Skiljo f. 800308

Aktuell som pristagare till Guldskon 2002

Position: Mittback

Skonummer: 43

Favospelare: Nesta

Favoklubb: Arsenal

Äter helst: : Pasta

Dricker helst: : Mjölk

Lyssnar helst på: Allt faktiskt.

Vill resa till: Tidigare var det Thailand, nu har jag ju varit där men säger Thailand igen, det var så vackert, billigt och genomsnälla människor. Åk dit!

Familj: : Singel, men har mamma, pappa och två yngre syskon, lillebror och lillasyster som spelar fotboll i Kortedala IF.

Bil: Peugot 206

Ser helst på tv: Vänner

Ivica, mer känd som Ivo är uppvuxen i stadsdelen Kortedala och han beskriver sin uppväxt som trygg med föräldrar och syskon som alltid har stöttat honom. I skolan var han varken det ena eller det andra, ingen tönt men heller ingen som utmärkte sig åt motsatt håll. Ivo började spela fotboll vid 7 års ålder i Kortedala IF och fotbollen, handbollen och hockeyn var det han var fokuserad på. Fotbollen tog helt överhand vid 14 års ålder, då var valet lätt enligt honom själv. Handbollen och hockeyn var mer sporter som han ägnade sig åt för att han hade kompisar inom dessa.

Vi talar en del om stadsdelen Kortedala och om de fördomar som finns mot de norra förorterna. Fördomar som gärna media blåser upp. Ivo säger att om han fick välja om så skulle han välja Kortedala att växa upp i igen, han beskriver sin uppväxt som den roligaste perioden i sitt liv, hittills. Han beskriver Kortedala som underbart och som något oerhört positivt. De mest fördomsfulla är väl de som aldrig varit där, slår han fast.

Hemsidan valde Ivo som nästa intervjuoffer mot bakgrund av att han fick motta Guldskon 2002 av BK Häcken. Detta förtjänar givetvis att uppmärksammas men även om inte Ivo hade fått Guldskon hade han varit en het kandidat, för det är inte mycket man vet om honom. Eller hur? Förhoppningsvis vet vi alla lite mer om vår tuffa mittback efter detta. Håll till godo.

Grattis till Guldskon Ivo! Kom detta som en överraskning för dig?

– Ja, jag blev allt lite överraskad. Jag tyckte ärligt talat inte att någon utmärkte sig under förra året, mer då att vi var bra som ett lag. Jag trodde att Hysen skulle få priset så nog blev jag glad alltid.

Tobbe sa i GT att du är en het kandidat för vårt pris Gadden i år, kommer du att knipa den?

– Ja, det hoppas jag verkligen! Att få ert pris betyder mycket, det värmer verkligen så jag kommer att göra allt jag kan för att få det! Ni supportrar är viktiga.

Ok, då får vi se då! Nu till matchen igår mot Helsingborg – vad hände?

– Helt ärligt så är vi helt nedtränade nu. HIF var inte bättre än oss, jag lovar dig. De impade inte på mig. Men de har inte så långt kvar till sin premiär och såg betydligt fräschare ut. Vi ä r tunga i benen nu, det är verkligen så. Tränarna har sagt att vi ska träna så här hårt i alla fall en vecka till innan vi börjar trappa ner och sedan ska vi få lite ledigt, 3-4 dagar innan seriestarten. Hoppas att detta hjälper, det ska vara kul att gå ut och spela och om man tränar för länge eller för hårt tar detta en del av denna glädje man spontant ska känna.

Fast någon sa till mig att du är något av en träningsnarkoman som dessutom tränar extra. Gör du det?

– Ja, (skrattar), jo, det gör jag ju förstås men det gör jag för att jag tycker det är roligt! För mig finns det inget så roligt som att träna, är jag ledig så gör jag alltid något som t.ex. simmar, gymmar eller så är jag ute och springer. Jag tar hand om min kropp och har kul, så är det.

På tal om din kropp, en del verkar reta sig på att du sticker upp lite och att du är fåfäng, betyder utseendet mycket för dig?

– Ja, det kanske de gör men det skiter jag i! Folk får tycka vad de vill faktiskt. Utseendet spelar inte så stor roll om man ser på livet som stort men jag är mån om min kropp överhuvudtaget. Försöker äta rätt och gillar det jag ser! (skrattar). Laget retas en del ibland men jag tror att är det några som verkligen retar sig på att jag t.ex. färgar håret så är det nog tränarna! (skrattar mer) När man väl har börjat (det handlar om att våga) färga sitt hår kan man inte sluta. Testa! (undertecknad är för feg, det kommer inte att hända,,,)

Helsingborg igen, jag läste att Hamren från Öis var på plats, kommentar?

– Ingen aning faktiskt. Han skulle väl kolla in HIF då Öis har de i premiären, visserligen har jag hört att Öis skulle vara intresserad av Hysen men jag tror inte att ni supportrar behöver vara oroliga, Häcken lär inte släppa iväg någon nu hur som helst. De har ju gått ut med att de ska satsa och då skulle det vara konstigt om de låter någon gå överhuvudtaget.

Nu lite om dig då Ivo, nämn några goda egenskaper hos dig själv och någon som är mindre god,,,

– Snäll och hjälpsam. Detta är jag och tror även mina vänner skulle säga det. Det räcker va? (skrattar). En mindre god är att jag har en förmåga att hålla saker inom mig, sedan blir det en explosion,,,Ofta handlar det kanske om att man inte orkar gå in i konflikter eller att man inte vill såra någon men, jag skulle vilja bli bättre på att vara mer direkt.

Vad har du för personlig målsättning i år?

– Fortsätta utvecklas, jag tänker bli Superettans bästa mittback! Om jag finge önska mig ut i Europa blir det givetvis Arsenal, jag tycker engelska ligan är den bästa som finns.

Förra säsongen drog du på dig en hel del varningar. I supporterledet talade vi om att domarna hade pratat ihop sig om dig då långt ifrån alla varningar var rättfärdigade. Kommentar?

– Jag måste faktiskt hålla med om det. Domare pratar ju med varandra som vilka människor som helst och jag tror nog att de var extra uppmärksamma på mig. Det är så godtyckligt ibland också, vissa domare tillåter ju vad som helst nästan medan andra delar ut kort som om det vore deras livsuppgift under en match. Min pappa är min största kritiker, han är alltid hård mot mig om jag har gjort något fel t.ex. Men t.o.m. han var förbannad. Jag är tuff och spelar ofta på gränsen men tyckte inte heller jag var värd hela den serien av kort förra säsongen. Tyvärr så splittrades backlinjen av alla mina varningar och Jörgen talade ganska mycket med mig. Jag blev petad tre matcher och nu i efterhand kan jag tycka att det var det bästa som kunde ha hänt. Jag fick lugnat ner mig och fick tid över till självreflektion. Detta gav mig ett uppsving hur konstigt det än låter.

Din absoluta styrka som fotbollsspelare?

– Luftspelet – jag är bra på huvudet. Har haft bra spänst sedan barnsben faktiskt, har aldrig tränat extra på det. Det är väl medfött. Sedan är jag orädd, jag gillar att gå in i närkamper, är väl nästan lite vårdslös ibland,,,(skrattar) Jag kan respektera min motståndare men aldrig så mycket så jag skulle sänka mig prestationsmässigt. Jag vet att jag kan ta ner alla spelare!

Något du medvetet jobbar på att förbättra?

– Fotarbetet och vändningarna. Jag vill helt enkelt bli kvickare.

Vem i laget är mest het på practical jokes?

– Haha, får man säga sig själv? Det är nämligen så att n ä r det händer något så är det nog jag oftast som ligger bakom. Kan ta exempel som hälla linement i kallingarna, vi har en värmesalva som egentligen är till för hästar, man tar den innan match vid smärta också kan man ändå genomföra matchen. Den är inte skön att få på det "heligaste". (skrattar) Men det är ju alltid med glimten i ögat!

Ditt största ögonblick hittills i din fotbollskarriär?

– Det var när jag skrev på kontraktet för BK Häcken -98 faktiskt. Det kändes starkt i hela kroppen, Häcken låg i Allsvenskan och det var ju där jag ville spela. Jag har aldrig känt så starkt varken förr eller senare, hittills är väl bäst att tillägga.

Tror du vi går upp i år och i så fall vad kommer att krävas av er för att lyfta?

– (tystnad) Ja, jag tror vi går upp, om det blir direkt eller kvalplats vet jag inte. Vi har bra balans i laget, rutinerade spelare som Vougt och Hollsten, de behövs nu när många är så unga och inte har spelat i Superettan ens. Vad vi skulle behöva är en målgörare, jag hoppas att de unga killarna tar sitt ansvar som forwards. Tyvärr gick ju Keijo och skadade sig men det måste lösa sig. Vi är nämligen starka bakåt, defensivt men det är på forwardssidan vi har en del problem. Det ska nog ordna sig.

Vilka vinner Champions league då?

– Real Madrid.Eftersom Arsenal åkte ut så blir det Real, jag gillar dem, de spelar rolig fotboll.

Någon sa mig att du gillar att köra fort, har du åkt fast någon gång för fortkörning?

– (skrattar) Näää, men det kommer väl. Jag gillar bilar och jag gillar att köra fort, så det är helt rätt. En massa p-böter har jag fått men det är det enda hittills.

Vad gör du när du roar dig?

– Förutom att jag tränar så går jag väl ut någon gång ibland på krogen eller bio kanske ännu hellre. När jag går på krogen så dricker jag inte, kanske 1 gång av 10. Annars är det ju så att fotbollsspelare generellt kanske försöker festa en del nu på försäsongen för sedan är det ju helt kört. Sedan finns det bara inte när serien väl är igång.

Hemsidan tackar Ivo för ett trevligt samtal och önskar honom fortsatt lycka till. Att bli Superettans bästa mittback är en utmärkt personlig målsättning. Jag är övertygad om att Ivo kommer att lyckas med detta! 🙂

Häcken upp i Allsvenskan!

Grethe Foss Ghazarian