TIGRAR och GETINGAR

Några personliga betraktelser inför morgondagens hemmapremiär. En regnig vårdag 1999

En dag då jag var en liten grabb tog farfar och jag våran lilla kärra, lastade den med grönsaker och körde mot närmaste stad. Vi skulle sälja våra odlade grönsaker och köpa tyg och socker för pengarna. Efter en halvtimme kom vi till en skiljeväg. Farfar stannade kärran, och blev plötsligt tyst. Han lyssnade noga, som om hela han var ett enda stort öra. Sedan valde han den högra vägen.

Jag blev nyfiken och frågade honom om vad som hände. Farfar berättade att han lyssnade vid skiljevägen efter vilka faror som kan tänkas finnas på varje väg. Han fortsatte: jag hörde en tiger på den högra och sorlet av en getingsvärm på den vänstra!

Jag blev orolig, för farfar hade valt just den högra vägen där tigern lurpassade, så jag frågade honom om hur han egentligen tänkte. Farfar sa: tigern är visserligen stor och stark men han är ensam. Getingarna däremot, dom ska man akta sig för. Dom organiserar sig och håller ihop!


(Berättad av en indisk fackföreningsman på besök i Europa)

En solig vårdag 2003

Jag står i solen vid Backavallen och väntar på matchen mellan reservlagen, Häcken ska spela mot allsvenska Elfsborg och jag är nyfiken på hur bra vi står upp mot dom.

Matchen börjar trevande men undan för undan tar våra killar över spelet. Stundtals agerar våra spelare som tigrar, men som sådana som har lärt sig att samarbeta och vara ett lag!

Det är inte så många åskådare på plats när Patriksson gör sitt vackra mål med ett välplacerat skott. Ett tiotal barn som tydligen bor i området cyklar och springer runt. Några av dom kommer så småningom fram och börjar prata. Det visar sig att tre av dem spelar i Häcken, en 88:a och två 90:or! Några av dom har till och med stora drömmar om ett proffsliv i italienska ligan. Det står kanske ingenstans på någon karta men för en och annan ung människa går vägen ut i Europa, till Rom, Milano, London, Manchester, Madrid och Barcelona via Getingboet på Hisingen.

Matchen fortsätter och av någon konstig anledning tänker jag på berättelsen om tigrarna och getingarna: Tigrar på plan och Getingar vid sidan om! De som redan är där och de som är på väg! Och det är det som ÄR Häcken! Det gäller bara att kunna se delarna i helheten och helheten i delarna!

Ännu en solig vårdag 2003

Solen tittar fram och jag är vaken sedan ett par timmar. I tidningen finns en annons med Tobbes bild om morgondagens hemmamatch.

Plötsligt känns allting så nära. Allting ska förberedas idag; halsduken, banderollerna, allt!

I morgon är det hemmapremiär mot IFK Malmö. Jag har varit på deras hemsida och det mest av ren nyfikenhet. De har också gula matchdräkter. Men inga ränder!

Tigrar badar inte i klorin, och även om de gör det så bleknar inte deras ränder bort.

I morgon när domaren blåser igång matchen kommer det att finnas bara ett lag med tvättäkta tigrar på plan, och massor av getingar vid sidan om!

Hisingens hymn ska ännu en gång sjungas på Rambergsvallen imorgon: En salig och härlig blandning av tigrars rytande och getingars sorl!

Seroj Ghazarian