Kommentar angående tidiga avsparkstider

Är du också förbannad på den tidiga avsparkstiden? Idag tar BK Häcken emot Helsingborgs IF på Rambergsvallen. Att allsvenska matcher ibland spelas på vardagar har vi sedan länge vant oss vid. Beslutet att spela nämnda match redan kl. 18:00 får oss dock att reagera och undra vilka intressen inom svensk fotboll som egentligen ska tillåtas styra när, var och hur våra matcher ska spelas. Anledningen till att matchen tidigareläggs är för att tv vill hinna visa så många allsvenska matcher som möjligt under kvällen. Detta är långt ifrån första gången som avsparkstider i den svenska elitfotbollen anpassas efter tv-bolagens tablåer och detta försvårar, framförallt för resande bortasupportrar, att hinna ta sig till matcher i tid.

För oss som värdesätter en god atmosfär och positiv läktarkultur på våra arenor skapar dessa beslut givetvis ett stort missnöje. Möjligheten att få fler människor till matcherna och därmed skapa förutsättningar för bra stämning på läktarna minskar när avsparkstider tidigareläggs på redan publikovänliga matchdagar mitt i veckan.

Vi anser att en av den svenska fotbollens största attraktionskrafter, publiken och dess engagemang och värdet av detta bör lyftas fram i frågor likt denna, samt att det är till hela Allsvenskans fördel om arrangemangen fortsättningsvis och i högre grad anpassas efter denna kraft som i många avseenden gör fotbollen till vad den är idag.

Ett kontinuerligt åsidosättande av den positiva läktarkulturen till förmån för kortsiktiga ekonomiska fördelar är inte en utveckling som i längden gagnar Allsvenskan. Vi hoppas att berörda parter som det nuvarande tv-avtalet gäller inser problemet vi vill belysa. Vår intention är att göra er, tv-bolag, förbund och klubbar, medvetna om att vi inte längre tänker acceptera denna ordning. För tillgänglighet och positiv läktarkultur – Stoppa tv-styrda avsparkstider!

Supporterklubben Getingarna

Läktargruppen Bandieras

Supporterklubben Getingarna