Intervju med Tobias Hysén

Tobbe blev utsedd till Årets Geting 2002 av Supporterklubben Getingarnas medlemmar. Först ut av intervjuer på den nya hemsidan är ju då givet; det blir Tobbe såklart och gissa vad han är livrädd för…

Tobias Hysen f. 820309

Position: Mittfältare

Skonummer: : 42och en halv

Favospelare: :Sami Hyypiä

Äter helst: : Grillat eller klyftpotatis med kyckling i dragon tillagat av flickvännen.

Dricker helst: : Mjölk till nästan allt och Cola!

Lyssnar helst på: : Allt, blir mest radion.

Vill resa till: : Australien och U.S.A.

Familj: : Flickvän, mamma, pappa och fyra syskon ( syster 18 år, bror 16 år, ytterligare en lillebror 13 år och en lillasyster på 8 år)

Bil: : Saab 9000 -95, men jag ska sälja den när jag har gjort i ordning den. Skaffa mig busskort! (suckar)

Ser helst på tv: : Viasat och komedier.

Tobbe har växt upp i Göteborg tillsammans med sin mamma och sin syster som nu är 18 år, han har dock haft en nära relation till sin pappa Glenn under åren (och sina övriga syskon) och det är väl med facit i hand inte en slump att just Tobbe spelar fotboll och det dessutom så bra. Familjen Hysen har i tre generationer spelat i IFK Göteborg så Tobbe har verkligen att brås på. Det spekulerades friskt under Silly Season om inte Tobbe skulle gå vidare till t.ex. IFK men enligt uppgift har inte klubben visat något intresse för honom. Något vi supportrar tackar för i dagsläget i alla fall. Tobbe började spela fotboll när han var 4och en halv år i Ubbhult IF, började sen i Lundby IF, karriären gick senare vidare med Lindholmen. 13 år gammal återvände sedan Tobbe till Lundby och var där fram tills BK Häcken tog vid -99. Tobbe gick på Polhemsgymnasiet, Samhäll och nämner utbildning som en viktig grund. Nedan presenteras Tobbe, rakt upp och ned!

Kan du beskriva en vanlig dag för mig ur ditt liv, från det du vaknar tills det du slocknar på kvällen?

– Okey, jag går upp kl. 08.00-08.15, det beror lite på hur mycket tid jag kommer ägna åt tidningen, äter med andra ord frukost och läser tidningen direkt och det tar ca 20-25 min. Sedan gör jag mig i ordning och åker till träningen, jag brukar vara där vid 09.00 eller strax efter. Det är samling 09.15, där tar jag det lite lugnt, byter om etc och sedan brukar vi åka ner till SATS i stan och styrketräna, vi tränar fram till 11.30 och sedan åker vi tillbaka till Fjärdingsplan, duschar och byter om igen. Ganska ofta brukar jag sedan käka lunch på Cafe Peterson på Backaplan där vi har lunchkuponger. Det är inte alltid samma killar med men alltid en 6-7 st i alla fall, man sitter aldrig där ensam. Efter det brukar jag åka hem om jag inte snurrar runt på Backaplan vill säga. Men är oftast hemma ca 14.00, då jag vilar, kanske tar en macka eller lite fil eller något annat lätt. Kollar lite tv och softar rent allmänt. Sedan är det dags för Fjärdingsplan igen. Brukar vara på plats igen ca 15.15, träningen börjar 16.15 men jag tycker om att gå dit och kunna ta det lite lugnt innan. Vi tränar sedan fram till 18.00, dusch igen, ombyte och raka vägen hem. Sedan blir det middag eller någon form av kvällsmat och efter det soffan. (skrattar) Jag brukar gå och lägga mig ca 23.00, läser gärna något innan jag somnar, om jag är ensam vill säga! Senaste boken jag läste var Hundarna i Riga av Mankell, andra författare jag gillar är Sidney Sheldon och Åke Edwardsson. Sedan slocknar jag!

Nämn tre positiva personliga egenskaper hos dig och ytterligare en som du skulle vilja bli bättre på!

– Jag tror att folk i allmänhet tycker att jag är öppen och rolig. Det var två va? (skrattar) Dessutom får jag lätt kontakt med andra människor. Går jag på en fest t.ex. där jag bara känner någon är jag inte den som bara står i ett hörn utan jag tar själv kontakt.

Något jag skulle vilja jobba med, ja du, jag skulle vilja vara mindre svartsjuk. Alla säger att jag inte behöver vara det men jag är det i alla fall, fast jag har blivit bättre tror jag. Jag jobbar på det.

Ivo S: Tobbe är absolut en av mina bättre kompisar! En underbar kille som man alltid känner att man kan vända sig till. Bra på att lyssna och är en god människokännare, men han är inte snäll till dumhet, inte konflikträdd! Han står för sina åsikter men ja, jättesnäll och omtänksam!

Vad är din styrka som spelare?

– Jag är snabb tror jag och dessutom bra på att använda mig av just det. Jag har ett bra, tungt skott, det är inte alltid det går på mål men om det gör det så brukar målvakten få problem. Dessutom så tycker jag, trots att jag inte är så lång, att jag är bra på huvudet. Inte att nicka i mål kanske men att vinna många dueller ute på plan och det kan ju faktiskt ha att göra med att jag är snabb. Jag har väl kanske den där blicken för spelet som man ska ha eller också är jag bara bra på att tajma.

Svaghet, som du vill förbättra?

– Alltså, jag är ingen löpare. Med det menar jag att jag behöver lära mig disponera 90 minuter bättre, jag måste lära mig att jag kanske inte alltid behöver springa upp varje anfall, då kanske jag orkar bättre i 90 min. Jag kanske inte måste ge 110 % av mig själv i 80 min och inte sedan orka de sista 10. Dessutom är jag definitivt ingen tacklare. Jag kan inte tackla helt enkelt! Det är väl något jag borde träna på kanske, att kunna gå in i närkamperna med en större styrka.

Jörgen L: Tobbe är engagerad – han är en kille med en karaktär med många kvaliteer! Ambitiös, talangfull, härlig vänsterfot (!), bred, inte så smal som en del andra spelare kan vara och han har en stark egen vilja!

BK Häcken har gått ut med att man vill gå upp i Allsvenskan igen och etablera sig där, Vad har du för personlig målsättning?

– I år är det givetvis att bli ännu bättre än förra året. Att jag får behålla min plats i laget, om jag i slutet av säsongen kan känna detta, att jag har varit mycket bättre än 2002 och att laget sammantaget var det, då kommer jag känna mig riktigt nöjd.

Har ni individuella utvecklingssamtal med Lennartsson?

– Nej, vi har faktiskt inte haft det. Vi skulle haft det förra året men tiden räckte inte till sa dom på ett målsättningsmöte förra veckan. De började med några men sedan kom lägret emellan och sedan var det tiden som inte räckte till. Men i år ska vi ha det och det kan nog vara bra att få det där individuella samtalet och få veta vad de tycker. En del kanske vet sina kvaliteer kontra svagheter i alla fall men det kan nog vara bra att få höra det från tränaren.

Vi varvar frågorna lite här nu! Vem i laget skulle du aldrig låta din syster dejta?

– Den är glasklar! ( skrattar) Peter Vougt! Inga mer kommentarer!

Niklas S: Tobbe är väldens snällaste! En kille som inte vill någon annan något ont. Ser alltid till allas bästa och jag tror att om man ringer honom mitt i natten så ställer han upp då också! Tobbe är målmedveten, mycket målmedveten!

Vem är latast i laget?

– Det beror på. I Idre hade vi ju två gubbar som sov mest hela dagarna och det var Dulee och Dioh. (skrattar) Det var inte så lätt för dem i och för sig där uppe. Utanför plan kan jag tänka mig att Kapella-Karlsson är latast (skrattar) – han är lite seg den gubben.

Vem har sämst smak när det gäller kläder och frisyr och då givetvis, vem är mest fåfäng?

– Frisyr? Nej, det vet jag inte men kläder, hmm, ja alltså, Dioh har ett par märkliga skor på sig! Kan inte förklara riktigt men de är lite annorlunda om man säger så. Dioh och Dulee f.ö. kan ibland komma med lite udda kläder på sig kan jag nog tycka, de tycker säkert om dem men,,,

Fåfäng är lättare; Ivo är klockren där tätt följd av Magnus Jonsson, Mange kanske inte behöver sola och sådant men han är jäkligt mån om sitt utseende. (skrattar)

Superettan tabellen 2003, när halva säsongen har gått – rangordna de fem som toppar serien!

1. Häcken (givetvis)

2. Norrköping

3. Trelleborg

4. Kalmar FF

5. Frölunda tror jag om de spelar som de gjorde mot IFK – det impade.

Ulf H: Tobbe är seriös som få och vill verkligen utvecklas, vilket man ser på träningarna, han ger alltid järnet. Oerhört målmedveten och rätt inställning, så nära Kim man kan komma faktiskt just i fråga om inställningen. Men han är överskattad i tennis, vill få oss att tro att han är bra,,,(skrattar) och i squash är han en katastrof!

Hur går det för Häcken 2003?

– Vi kommer absolut att befinna oss i toppen! Jag tror vi lärde oss mycket förra året, Vi började med att köra över en massa lag sedan kom "formsvackan" och alla kände sig tunga i benen och allmänt trötta under sommaren, det smittade dessutom av sig. Möjligen var vi för bra tränade. Det var en ganska stor skillnad på träningarna om man jmf Torbjörn Nilsson och Jörgen och kanske var det så att träningsdosen blev för stor, lite svårt att säga men om man ser vad som hände veckan före Mjällby matchen så kanske det var så i alla fall. Då fick vi nämligen lite ledigt och vi tränade bara två ggr den veckan och helt plötsligt var tröttheten som bortblåst. Jag tror att vi alla drog en lärdom av 2002 och det är något som kommer visa sig i år. Vi har lärt oss känna igen dessa signaler.

Ditt absolut värsta fotbollsminne?

– Det var -97 när jag spelade för Lundby och vi förlorade Gothia finalen på straffar. Det sved som fan och gör det fortfarande faktiskt när jag ser banden. Vi var så nära men räckte ändå inte till, det är nog det värsta jag har varit med om hittills för Gothia är stort.

Det bästa?

– Oj, det är många goa minnen man har men min första Juniorlandskamp mot Norge var det utan tvekan. Bara känslan att få spela i landslaget. Det var kul. (slutade f.ö. 2-2)

Tre generationer Hysen i IFK Göteborg – kan du tänka dig spela i Stockholm?

– (skrattar lite) Jo, det kan jag väl kanske om det skulle bli så. Man står ju sig själv närmast och om det skulle innebära att jag får utvecklas så, men om det skulle stå mellan IFK, Öis och något 08-lag så blir det Göteborg. Jag är ju uppvuxen här. Göteborg går före.

Har du något "hata"-lag?

– Nej, hata är ett starkt ord men min flickvän och min kompis håller på Öis så när IFK Göteborg möter Öis så "hatar" jag väl lite i alla fall! (skrattar) Sedan kan jag väl erkänna att Arsenal stör mig en del också. Men det är väl mest för att det går så dåligt för Pool just nu,,,

Mange J: Han är en ödmjuk kille, framåtriktad och en stor talang! Tobbe vet vad han vill, är oerhört målinriktad och kommer antagligen att nå sina mål! Han är dessutom en lagspelare, vill alla väl hela tiden!

Finns det något du är rädd för?

– Getingar! (skrattar) Sorry, men jag är faktiskt livrädd för getingar, bin och humlor. Jag vet inte varför men jag blir tokig av dem.

Du och jag har ju något gemensamt! Vi håller båda på Liverpool, kan du då som kan fotboll tusen ggr bättre än jag, förklara för mig varför det går så jäkla dåligt för dem?

– Nej, eller jo, alltså, det borde inte gå så dåligt för dem. Jag tror faktiskt att de borde göra sig av med Owen, det är alldeles för mycket som kretsar runt honom hela tiden. Allt byggs upp kring honom. Alla förväntar sig att han ska göra mål och om han inte gör det så gör ju inte någon annan det heller. Det är bättre att de köper in två jämna forwards som med resten av laget kan lära sig ta ansvar. Jämför med Markstedt förra säsongen i HIF eller som Newcastle nu som har formstarka Bellamy. Men varken Owen eller Gerrard är i form, fast i och för sig, hade det varit så här enkelt så hade kanske tränare och styrelse beslutat sig för detta. Tungt känns det i alla fall. Manchester United har ju en mängd spelare att sätta in när någon har en formsvacka, det har definitivt inte Pool. Vi får se, de är i alla fall fortfarande med i Uefa och i final den 2 mars mot United. Kanske de kan få avsluta med flaggan i topp, vi får se! (Det var väl ingen som missade att Liverpool vann ligacupfinalen den 2 mars! red. anm.)

Har du själv varit medlem i någon supporterklubb?

– Nej, faktiskt inte. Jag har aldrig haft något behov av det. Jag har alltid vetat vilka lag jag håller på och det har räckt för mig. Som barn kanske jag tänkte tanken någon gång men det blev bara inte av.

Kan du tänka dig filma dig till en straff om tillfälle ges?

– Nej, i alla fall inte filma typ Rivaldo. Men om man är i straffområdet och har bollen och man får en lätt knuff så kanske man kan stå på fötterna och man kanske kan ramla, förstår du? Det beror liksom på. Jag tror att alla spelare kan tänka sig att ta den chansen eller risken eller hur man nu vill se det om det blir det där speciella tillfället. Men inte medvetet, uträknat, det skulle jag aldrig, inte rulla runt i onödan och samtidigt riskera mitt rykte. No way!

3 matcher (i skrivandets stund) och tre gjorda mål av dig, är du nöjd över din egen insats hittills?

– Ja, det måste jag väl ändå få säga att jag är. Klart att spelet alltid kan bli bättre men det känns skönt att få ha börjat såhär. Fast matchen mot Elfsborg, 1:a halvlek var ju riktigt bra men sedan dog ju den matchen och Skene var ju verkligen inte bra. Det där gamla spöket igen att " de ligger i tvåan, de tar vi", man underskattar. I Superettan kommer vi inte att få möjlighet att underskatta i år. Det är vi väl medvetna om.

Vilket spelsystem föredrar du just nu om du har dessa tre matcher som din referensram?

– Det vi har nu passar bra. Med tanke på det spelarmaterial vi har och just det att vi bytte i höstas och fick det uppsving vi nu fortsätter ha. Det finns ingen som helst anledning att byta, inte än i alla fall. Det är görbra som det är.

Lite annat igen: vem i laget tror du absolut inte kan laga mat?

– Haha, stackars Kapella men han får nog ta detta också. Han bor ju liksom jag hemma och kan säkert noll. Sedan tror jag att Johan Patriksson ligger strax efter, han bor ju tillfälligt tillsammans med Tom E och jag har hört att det är mest Tom som fixar käket där. (skrattar) Tom bor bara där i väntan på en lägenhet, kanske är bäst att tillägga.

Johan L: Tobbe är en snäll och glad prick (!) men han är en urusel manager till sitt lag i Manager Zone. Han behöver hjälp hela tiden med det ju. Men han är en duktig bilhandlare, duktig som få på att köpa bilar! (skrattar)

Har du något magiskt för dig innan en match som du tror ger tur?

– Nej, ingenting. Kanske tar jag på mig vänster skon först för att jag är vänsterfotad men det är ju inget sådant, eller?

Har du gjort något någon gång som du verkligen ångrar?

– Ja, jo, hmm, när jag var en 9-10 år så snattade jag några ggr, vi var väl några stycken som gjorde det tills vi åkte fast. Det var ju så otäckt i sig, att åka fast så sedan var det aldrig på tapeten igen. Man gjorde det väl för att testa helt enkelt, om man klarade det utan att åka fast. Tur i alla fall att man åkte dit för annars hade man kanske fortsatt, vem vet. Hemska tanke!

När tänker du flytta hemifrån?

– 1 april! Då är det sagt att vi ska få vår lägenhet, jag och min flickvän. Hehe, vi handlar en massa nu, min flickvän fyllde nyss år och jag fyller ju snart år så nu ramlar det in brödrostar och annat. Detta är spännande, skrämmande och roligt!

Finns det någon nackdel i att vara kändisbarn? Och nämn minst en fördel.

– Nej, det finns inga nackdelar. Möjligen kunde det bli lite väl mycket uppmärksamhet när man var liten men nej. Jag tror inte att idrottskändis barn har det lika tufft som t.ex. barn till musiker och skådisar. Fördelarna är många! Jag har t.ex. fått se så mycket under min uppväxt som jag vet inte är alla barn förunnat. Jag har sett fotboll i Italien och England och varit bakom kulisserna. Folk blir dessutom intresserade av en som person om man heter Hysen, det ska jag inte sticka under stolen med. Man märker ofta ett öppenhjärtigt intresse för ens person och det ser jag inte som negativt. Och alla goda råd jag har fått under åren, det är inte heller alla förunnat.

Finns det någon i laget som du tycker skulle behöva gå en charmkurs?

– Va? Nej, det kan jag inte påstå. Det är bara goa gubbar hela gänget, det behövs ingen charmkurs här! (skrattar)

Skulle du vilja säga att du är politiskt medveten?

– Haha, nej det är jag inte. Jag har noll koll. I skolan läste man ju en del samhällskunskap men idag hänger jag inte med alls.

Vem är den sämsta tv-kommentatorn? Varför?

– Ja, alltså, jag kollar ju en del på Viasat och jag måste få säga att Tommy Engstrand borde inte kommentera fotboll. Det är helt enkelt för många grodor, han har ju varken koll på spelare eller lag ibland ju. I hockey däremot är han suverän men han borde hålla sig till hockeyn. Kan vara känsligt detta ju om jag skulle råka träffa honom men jag får nog stå för detta i alla fall.

Vem är först in och sist ut ur duschen?

– Först in är Keijo eller Thomas tror jag, Uffe kanske ibland, han har ju alltid bråttom iväg till sitt fik, i alla fall på mornarna. Sist ut är alltid Krickan, Ivo och jag. (skrattar) Jag gillar att stå där inne och hatar att stressa, att folk köar typ.

Du är uttagen till Robinson! Vilken personlig ägodel tar du med dig?

– Fotbollen! Den kan jag ha hur mycket kul som helst med där i 40 dagar ju. (skrattar), det kan säkert vara bra för hela laget dessutom, att ha något att göra när det blir för långsamt. Kanske inte så klokt val, men kul.

Peter V: "Han är en kanonkille, och jag tror att han kommer få sitt genombrott i år! Tobbe är snabb och teknisk, underbar som människa, ärlig och rolig. Han spelar tydligen fotboll på datorn, tjatar om det varenda dag, fattar inte vad det är han och Johan Lind håller på med. Han verkar i alla fall helt tokig i det!

Vad gör dig riktigt förbannad?

– Förbannad vet jag inte men jag blir jävligt trött när man läser om en väktare som blir mördad för en jäkla oxfiles skull! Dessutom våld mot barn, hur kan man slå ihjäl sin 3 månaders bebis och få ett så lågt straff som sex månader upp till tre år när ekonomisk brottslighet kan ge tio år? Detta kan göra mig riktigt förbannad! Våld mot barn är det fegaste som finns! Det har jag ingen som helst förståelse för!

Vad tror du att du hade gjort om du inte hade spelat fotboll?

– Dels hade jag nog velat plugga i U.S.A., se om collegelivet där är lika häftigt som det man har sett på tv. Sedan hade jag nog velat bli brandman faktiskt, göra alla de testerna och se om man hade fixat det.

Någon sa att du går som målarlärling, stämmer det?

– Nej, jag jobbade bara lite extra förra året, prövade på. Kul att kunna lite i alla fall. Måla en vägg kan jag nog men inte tapetsera.

Har du någon ide om hur vi ska kunna öka intresset för BK Häcken?

– Gå upp i Allsvenskan och ligga där! Jag tror verkligen att det är så enkelt. Jag tror inte att det hjälper med stora annonser i tidningarna t.ex. utan BK Häcken får publik med framgång. Om vi får möta DIF så kommer kanske publiken och vill se just dem, så får de se oss spöa DIF och så föds intresset. Det låter kanske enkelt men jag tror verkligen att det funkar så här. Sedan kan jag i och för sig tycka att det är slött av många Hisingsbor att inte ta sig till Vallen, vi är ju det enda laget på Hisingen.

Hur känns nyförvärven? Platsar de i din startelva?

– Ja, jag tror iallafall på de som verkar handplockade, då tänker jag främst på Joakim Hallenberg, vä back, Eirik kommer nog också få spela och Pelgander känns som en direkt ersättare för Göransson, defensiv mittfältare. Dessa är inte givna, ingen är given men jag tror att de kommer få spela många matcher.

Har du någon hälsning till supportrarna?

– Först av allt vill jag tacka för utmärkelsen. Sedan är det verkligen roligt att se er komma på matcherna. Speciellt imponerad blir man då man ser er borta eller då vi har spelat dåligt. Jag har ju aldrig spelat för en större publik än er så jag har inget att jämföra med. Vi kommer att överraska er i år, det är jag säker på. Jag tror att alla kommer bli överraskade i år!

Tack för detta Tobbe och fortsatt lycka till!

– Tack själv och väl mött framöver.

Grethe Foss-Ghazarian