I huvet på en supporter

Att älska fotboll, att älska sitt lag. Det är inte nog. Jag älskar allt som har med fotboll att göra. En fin passning, tanken på matchen senare på kvällen, vägen dit, dofterna, ljuden, färgerna och folkrörelsen. Folkrörelsen – människor som vandrar mot arenan, matchen. Folkrörelsen som handlar om kraft, en kraft som håller människor samman, skapar möten mellan människor i med- och motgång. Och så det där ovissa…. AKTA RYGG!

Minnet:

Maj månad – sned kvällssol – daggvått gräs doftar oerhört starkt. Alla lagkamraterna har kommit. Vi byter om. Det kryper lagom mycket i magen på en 12-årig pojke som ska spela högerhalv i seriefinalen. Han smetar in de spinkiga benen med liniment. Åh, vad det doftar! Ljudet av dobbar mot cementgolvet ökar i styrka. En sista koll av skruvdobbarna på de nya skorna och så: springa ut på planen, ta emot jublet och applåderna från ett fullsatt stadion.

Nåja, när minnet klarnar blir jublet och applåderna reducerade till två hesa röster. Görans mamma och pappa står alltid där och skriker: AKTA RYGG!

Engagemanget:

Vem spelar mittback idag då? Nä, hur i helvete kan man sätta Huusko på bänken? Va? Hysen, Jarlegren, Uusimäki, Dulee på mitten… Hmmm… Hollsten avstängd? Vafan gjorde han förra matchen då?

Nu vill vi se lite fart – och ut med bollen på kanterna… och så skjut då för jävulen! Nä, dribbla inte – varenda jävla gång ska han dribbla – och tappa bollen! AKTA RYGG!

Gemenskapen:

– Jo, vi ska köpa korv, sen i pausen. Akta dej för staketet! Vad är det nu, då? Nallarna under läktaren? Hur har du…? Jajajajaa! Jag ska hämta dom!

– Pappa, Vi går under båda – å du å jag! Ja, det gör vi!

– Nä, inte just nu. Det blev ju hörna!

– Pappa! Våjjan sambahöööna!

– Just det! Va? Nallarna? Hmmmm…. NEEEEEEJ! Vad är det kvar? Tjugo minuter? Det löser sej. Gå själv, Dulee!

– Pappa, kom nu, vi ska hämta nallarna å du å jag!

– Ja, jag kommer! Aj, som….!

– AKTA JYGGEN PAPPA!

En egen hemsida! Äntligen! Ett forum för skruvade inlägg, raka passningar och fräna motlägg. Ett ställe där taktiska uppställningar kan ställas ut till allmän debatt. En arena där ilskna getingar kan sticka på djupet, möta med pannan, armbåga sej fram, hålla ögonen öppna för att se till att vi inte bara får in en fot eller ena benet i Allsvenskan. Nä, nu ska hela Häcken dit!

AKTA RYGG!

Sven Benediktusson