Publikfavoriten Johan Lind

Johan Linds frisyr? Nej, vi lämnade den därhän, det är en gammal diskussion så vi talade om lite annat… Intervju med Johan Lind f.74

Position: Högerback

Skonummer: 41och en halv

Favospelare: Maradona

Favoklubb: Juventus

Äter helst: Grillat

Dricker helst: Blandsaft

Lyssnar helst på: U2

Vill resa till: Seychellerna

Familj: Fru och en dotter som snart fyller 2 år.

Bil: Opel Vectra

Ser helst på tv: Sporten

Så blev det dags för Johan Lind. Jag tycker inte att jag överdriver när jag nu skriver att han är en av våra absoluta favoritspelare! För många är han det i alla fall. År 2001 blev han av supporterklubben vald till Årets Geting. Inte endast för sina prestationer på planen om de dock ändå övervägde beslutet. Utan Johan blev delvis vald för att han alltid, oavsett hur få vi då var, uppmärksammade oss på ståplats G. Han kastar alltid upp ett leende och applåderar oss. Skulle nog vilja påstå att Johan är en av de faktorer som gjort att man stannat kvar på sekt. G och kämpat vidare där. För det är minsann också en kamp mellan varven, att slåss mot etablissemanget i fotbollsvärlden och om och om igen bli tvungen att försvara varför man håller just på Häcken. Det är ibland som en dålig följetong och jag antar att en del av er känner igen detta. Johan är inte som jag trodde anställd 50% på BK Häcken för hemsidans räkning utan endast ett par timmar i veckan. Detta är värt att notera då att Johan och Robin Carlander (som arbetar ideellt och utanför sin arbetstid med sidan) har med andra ord inte så stora resurser att spela med, tidsmässigt.

Johan läser företagsekonomi och sedan tidigare är han också utbildad dataingenjör, han började spela fotboll i Lundby IF när han var 5 år gammal och 1995 kom han till BK Häcken. På den tiden spelade han mittfältare! Ringde upp dåtidens tränare Jonny Johansson i Lundby och fick följande kommentar om Johan:

“- Detta låter kul, att du ska intervjua Johan. Det var länge sedan jag hade någon kontakt med honom men självklart minns jag honom! Jag hade honom upp till han var ca 13-14 år, han spelade mittfält och var absolut en av de bästa vi hade i Göteborg då! Han var som en leksaksmaskin som man kunde skruva upp i ryggen! Han var på högvarv hela tiden, sprang och sprang tills den sista signalen ljöd. En riktig kämpe! Ibland funderade man på om han var något av en evighetsmaskin,,, Han var alltid glad och positiv men hans mamma hade en del bekymmer faktiskt för han var riktigt slarvig. Glömde skor, nycklar, kläder och allt. Hon sa trött ibland att nu hade hon inte råd att köpa mer nytt åt honom..(skrattar). Han var vår mittfältsmotor i alla fall! Jag tänker komma och se någon Häckenmatch framöver och hoppas givetvis då få se honom spela,,,”

Som junior spelade du mittfält och detta bra tydligen, hur kom det sig att det sedan blev back för din del?

– Jag vet faktiskt inte riktigt, jag spelade yttermittfältare i stadslaget men sedan när jag gick upp till A-laget i Lundby spelade jag dels mittfält men sedan också back, i alla fall det sista året så när Ulf Carlsson då ringde och jag gick över till Häcken så blev det back bara! Två år innan ringde förresten Reine Almqvist men då tackade jag nej, då ville jag mer spela med mina kompisar,,,

Daniel Forsell:Johan är glad och rolig, han har alltid nära till ett skratt. Han är dock kass på Manager Zone, skryter jämt (!) om sina segrar där men ligger i botten i sin serie. (skrattar) Undrar f.ö. om han är lite fixerad vid sin vikt? Han tjatar jämt om hur mycket han har gått ner,,, Fråga honom om det!

Hmm, är du det Johan? Fixerad vid din vikt?

– (skrattar) Alla är det, tjötar om sin vikt i laget, jag brukar i alla fall säga att; kolla in detta killar, titta noga och försök se ut så här när ni fyllt 29 år! (skrattar mer) I år har jag förresten blivit smal, mer smal än förra året,,,Jag är dessutom inte alls kass i MZ, Forsell är bara orolig för att jag ska gå om honom!

Tobbe Hysen:,,,”han börjar tappa lite på M Zone.. Jag slår han lite oftare nu, men han e kung i serien där.. Han har inte förlorat på jag vet inte hur länge.. Annars har jag bara bra saker att säga om Johan. Eftersom vi båda har spelat i Lundby, känns det lite som om han har tagit hand om mig sen jag kom upp i A-laget, och även om han inte tycker så, så har jag känt så och det är jag evigt tacksam för! Det har gjort omställningen mycket lättare..”

Mikael Haraldsson som har känt Johan sedan de var 5-6 år, bestman på Johans bröllop, har tidigare spelat i Häcken, berättar detta om Johan:

“- Tyvärr ses vi inte så ofta eftersom jag idag spelar i Skärhamn men låt mig nu se, han är slarvig och ganska bortskämd faktiskt. Inte med saker men med att få det mesta serverat såsom mat (skrattar). Han äter allt och mycket av det! En oerhört snäll kille som dock har tummen mitt i handen, han skulle fixa avloppet hemma och det rann ut mycket skit i huset då! (skrattar) Sammantaget är han dock en verkligt nära vän, antar att det var därför jag fick bli bestman,,,”

Vi lämnar ämnet, i alla fall för en stund, vad är din styrka respektive svaghet som spelare?

– Oj, inte lätt detta. Men min styrka är väl det att jag har ett stort hjärta, jag är snabb och jag är en bra defensiv spelare. En svaghet skulle väl vara det då kanske att jag inte är så teknisk. Fast jag tycker att jag har blivit bättre.

Hur skulle du beskriva dig själv som person i en jobbansökan?

– Lätt att ha att göra med, trevlig, lagspelare,,, Kanske får jag inget jobb på detta så man får väl lägga till flitig och sådant där kanske? (skrattar)

Du gjorde en stark höst, blir man inte besviken då nästkommande säsong, som nu, när du blir petad?

– Jag gjorde en stark höst, det håller jag med om men jag kanske är bäst på hösten på tunga, svårspelade planer? Det låter ganska dumt va? Hmm, jag vet inte, klart man blir besviken men det är ju bara att bita ihop och hoppas man får spela snart igen! (skrattar lite)

Jag har aldrig riktigt fått klart för mig hur ditt namn hänger ihop med ditt något exotiska utseende, vill du berätta?

-Min farfar var svensk och gifte sig i Peru, på den vägen är det. Jag är född i Lima, Peru och kom till Sverige när jag var 9 månader. Tycker själv att jag har en del europeiskt över mig också. När jag hade långt hår var det väl en del indian över mig kanske,,, (skrattar)

Berätta om höjdpunkterna i ditt liv från din fotbollskarriär!

– Oj, det är en del faktiskt. Men jag håller med Uffe om att när vi vann serien -99, det var stort. Då var vi så bra! Dessutom kvalet -97 i Västerås, vi gjorde en så bra match där så det finns bara inte,,, Något jag dessutom vill ta med är när vi i Lundby vann trean -94. Det var gott!

Finns det något som du tycker att vi supportrar kan göra bättre?

– Nej, jag tycker att det ni gör med tanke på hur få ni är fantastiskt! Bara synd att vi inte kan spela bättre så engagemanget ökar än mer. Det jag möjligen tycker är tråkigt är att eftersom intresset har ökat så har det också ökat med allt negativt gnäll, eller en del gnäll är det i alla fall. Jag vet att jag skrev om detta för ca 2 år sedan också. Med gnället menar jag snacket om att “byte hit och byte dit”, den spelaren borde ju få sitta på bänken etc., det är inte så kul att läsa. Men jag är medveten om att det blir så ju mer intresset växer. Sånt man får ta.

Kommer vi gå upp i Allsvenskan?!?

– Det beror på våren! Om vi gör en bra vår och hänger med nu framöver då kommer vi bli riktigt farliga. Hösten är vi alltid bra, så det är nu det gäller. Målet är ju att gå upp så det är givetvis det vi kämpar för!

Finns det något du är rädd för?

– (tystnad) Det var svårt, men det skulle väl vara det då att inget får hända min familj,,,

Vad gör dig förbannad respektive glad?

– Hmm, orättvisor gör mig arg. Orättvisor rent allmänt. Glad blir jag när jag blir överraskad! Minns du när vi var i Olympia och ni grattade mig med en banderoll för jag hade blivit far? Då blev jag glad! Dessutom blev jag glad när laget drog med mig ut på svensexa, det var en kul grej! (skrattar)

Vem i laget delar du helst rum med när ni är borta?

– Ja du, du ska veta det att vi är ganska livegna som spelare! Många tror att vi har det så jävla bra men detta är en av de sakerna vi inte bestämmer själva t.ex. Men om jag får välja så, Uffe delar jag gärna rum med. Tidigare så brukade jag få delat rum med Martin Karlsson, det var verkligen en höjdpunkt, skriv det!

Vougt tycks vara orolig (?) för dina fötter, vad är det med dem?

– (skrattar) Ähh, han menar att jag har dåligt tillslag, att jag har en “sladdig” fot typ, har haft en del problem med ledbanden och tejpar ofta. Men det har också blivit bättre!

Han säger dessutom att du vaxar dina ben? Jag trodde bara att simmare gjorde det?

– (skrattar mer) De vaxade mina ben på svensexan ju! Jag hade ögonbindel också kom det in en ung dam, jag hörde en del och när jag kände detta varma klibbiga mot benen skrek jag bara; ni ska fan vaxa mig! Jag har sett min mamma göra det,,, Tror du det gjorde ont eller? Ivo blev dock intresserad av att göra det själv och Vougt skulle verkligen behöva göra det!

På tal om ben, ryktet säger nu att du har problem med en ljumske? Hur allvarligt är det?

– Det är mycket bättre nu, jag tänker träna imorgon igen. Denna strejken kom lägligt för min del, det har gjort gott med lite extra vila. Jag hade överansträngt mig och det satte sig först i magen, sedan omstrukturerar man väl själv smärtan. Nu är det okey i alla fall.

Joakim Söndergaard: Han ska inte ha körkort, han är en ren trafikfara. Hemma har han inget att säga till om, Anna bestämmer allt. (skrattar)

Avslutningsvis, bör vi passa oss för dig i trafiken och är du en toffel hemma?

– (skrattar) Nej, jag förstår inte vad han menar, visserligen tog det två år för mig för att få mitt körkort men ändå,,, Jag är kanske ingen super bilförare som så många andra i laget tycks tro att de är, som Vougt, Uffe m.fl. men jag är ingen trafikfara! På Kanarieöarna för en del år sedan på ett träningsläger blev jag riktigt mobbad för att jag körde så hackigt etc men jag hade ju inte kört bil då på ett år ju! Detta med Anna, min fru, det är bara för jag jämt säger att jag ska fråga henne först ju, haha, de tror väl att hon är jätteelak men det är hon inte. Jag har bara gjort det till en grej.

Toffel eller inte, trafikfarlig eller inte, Johan är och kommer alltid att vara en stor favorit hos många av oss. På planen är han ingen toffel, tvärtom, han kämpar alltid i 90 minuter och räds inga närkamper där inte. Möjligen är han trafikfarlig på planen?

“Johan Lind, Johan Lind, Johan, Johan Lind, när han slår till så blir man blind, Johan, Johan Lind”

Ha en trevlig helg alla getingar och väl mött på Rambergsvallen söndag!

Grethe Foss-Ghazarian