Johan Patriksson – en ny Maradona?

Skrivet av robin Postad i nyhet

Läs om vårt nyförvärv inför 2003 Johan Patriksson! Intervju med Johan Patriksson f.82

Position: Mittfältare

Skonummer: 40och en halv

Favospelare: Zidane

Favoklubb: Manchester United

Äter helst: Pasta

Dricker helst: Cola

Lyssnar helst på: Blandat men inte dansbandsmusik

Vill resa till: Thailand, alla pratar ju om det.

Familj: Mamma, pappa och en lillebror 18 år. Flickvän.

Bil: Ska köpa en – billig!

Ser helst på tv: Vänner, Spin City och The Simpsons

Johan har trots sina något unga år hunnit med en hel del klubbar i sin karriär. Han beskriver det själv som att han har zick-zackat sig uppåt! Som 4-åring började han spela i IFK Uddevalla där han var fram tills han var 10 år. Sedan gick han över till Svane pga kompisar som spelade där. Inte helt ovanligt. När han var 16 år gick han tillbaka till IFK Uddevalla, som 19-åring testade han sedan IK Oddevold och därifrån till Ljungskile där han spelade 2002. Sedan dess är han som bekant ett av våra nyförvärv denna säsong i BK Häcken. Under tiden i Ljungskile jobbade Johan som personlig assistent åt två killar (olika jobb) som var tio år gamla, något han trivdes bra med. Johan gick nämligen Barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet!

Efter tämligen hårt arbete lyckade jag få tag på ett antal tränare som har haft Johan i sin trupp, först ut att berätta lite om Johan blir så Jan Axelsson i IFK Uddevalla som hade Johan från det han var 16-18 år:

” Han debuterade som 16-åring i A-laget hos oss och jag måste få säga att av den kullen som då debuterade fanns det många talanger men Johan var utan tvekan den mest talangfulla! Han hade tidigt blick för spelet, en spelförståelse som jag då uppfattade som mycket mogen för att vara så pass ung som han var! Han var en riktig arbetsmyra och det är en mycket ödmjuk och fin kille. Hade han inte varit det så hade jag inte varit intresserad faktiskt. Helheten är viktig. Möjligen så tittade han ner i marken lite för mycket ibland och kanske skulle han ha släppt bollen lite tidigare i vissa lägen men det kommer väl. Hälsa honom och önska honom fortsatt lycka till!”

Ja, du Johan , av dem jag har talat med så är detta något återkommande, du är teknisk, älskar att dribbla men ibland släpper du inte bollen när du ska. Kommentar?

– Haha, jag är medveten om detta! Hmm, kanske finns det tillfällen när jag skulle släppa bollen lite tidigare men det är inte alltid så enkelt att avgöra,,,

Hur tycker du att det har gått för dig hittills i BK Häcken?

– Det har väl inte gått så bra precis för då hade jag väl spelat i A-laget förstås. Men jag kämpar på. Jag hade egentligen ingen koll på gubbarna i laget så jag är inte besviken. Vi är en bred och bra trupp. Jag behöver utveckla i stort sett allt,,,

Leif Andersson hade Johan två år i Oddevold, idag tränare i Vara SK:

”Som fotbollsspelare är han duktig, ettrig, vass och fysisk trots att han inte är så stor. Han har ett mycket gott självförtroende. Spelade både innermittfältare och yttermittfältare hos oss och klarade båda positionerna suveränt. Han är oerhört ambitiös och gör alltid sitt bästa. Han vill verkligen bli bra, bättre hela tiden. Han sa redan då till mig att Oddevold inte var något, han sa att han skulle spela i Allsvenskan så det lär han nog göra till slut!

Jag har haft uppe frågan tidigare men vilken lagdel tycker du är bäst i dag?

– Den var klurig.. Jag tycker nog i alla fall att hela laget är bra idag, vi vinner ju! Det måste väl bevisa det, att allt funkar!

Om du inte spelade för BK Häcken, finns det då något annat svenskt lag som lockar?

– Nej, jag har inte tänkt så långt. BK Häcken hörde av sig och det är jag glad för. Jag har inget svenskt favoritlag överhuvudtaget, det är bara United som gäller här,,,(skrattar)

Klubbkänsla eller lagkänsla? Men det enar jag om man spelar för laget eller klubben. Det har skrivits en del i media om att spelare idag saknar klubbkänsla.

– Oj, det var svårt att svara på! Jag har ju zick-zackat mig uppåt, hmm. Ljungskile är nog i alla fall den klubb jag har gillat mest, hittills! Det är en riktigt fin klubb!

Lars-Gunnar Hermansson tidigare tränare för Johan i Ljungskile, idag tränare i Gunnilse säger;

Det måste ändå ha varit ett stort steg för honom att ta steget från tvåan till ettan. Johan har en oerhört bra inställning, han är vetgirig och vill verkligen lära sig hela tiden. Jag tror att han kommer bli en elitspelare om han själv bara har lite tålamod. Han utmanade på mittplan, han borde utmana inne i straffområdet istället! (skrattar) Han behövde kanske då i alla fall lära sig värdera situationerna bättre. Han är en bra person att ha att göra med!”

Finns det något som skrämmer dig?

– Nää, allt som är otäckt som krig och sådant har vi ju inte här i Sverige. Getingar är väl i och för sig inte så kul. Det gör ont när de sticks! Me jag har inga fobier,,,

Vad behöver du göra för att ta en plats i startelvan?

– Bli bättre än de andra helt enkelt, fast det är inte så enkelt,,, Vi har som sagt var en bra och bred trupp och det ska vi ju vara glada för!

Vem är världens respektive Sveriges bästa mittfältare?

– Zidane! Kanske Kim är Sveriges bästa, (skrattar), säger det så blir nog Micke glad,,,

Vad är höjdpunkten i din karriär hittills?

– Det var att få komma ner hit och spela på en högre nivå,,,

Tobias Hysen bidrar,,,:

Alltså, det är eller har varit i alla fall väldigt mycket snack om brudar! Var och varannan dag på träningarna har det snackats om tjejer. Johan är inte en kille som skryter om tjejer som han har erövrat, det verkar mer som om han har lätt för det helt enkelt, tjejerna dras till honom på något konstigt sätt. Tycker du ska kolla upp detta med hans tjejer,,,(skrattar)

Nar jag har talat med lagkamrater så har detta med tjejer kommit upp hela tiden! Jag tänker inte pumpa dig på detaljer men är ändå lite nyfiken givetvis. Vad är det första du fastnar för hos en tjej och har du någon drömdate?

– Nej, någon drömdate har jag inte. Ögonen, det är f.ö. fina ögon jag fastnar för! (skrattar lite)

Om du får önska dig tre saker, vad blir det då?

– Pengar, kärlek och lycka!

Kan du ge ungdomar som tränar fotboll något gott råd?

– Träna hårt och kämpa! Det finns inga genvägar till framgång och man måste träna själv också, utanför träningarna,,,

Vad tycker du är den viktigaste egenskapen en tränare bör ha?

– Han ska vara seriös men ändå ha humor!

Personliga egenskaper hos dig själv som du skulle framhäva i en jobbansökan?

– Jag skulle skriva att jag är glad, positiv, har lätt för människor. Jag har s.k. social kompetens! (skrattar) Och om jag verkligen vill ha jobbet kommer jag att skriva att jag är arbetsglad! (skrattar)

Finns det något du ångrar under din karriär hittills?

– Ja, att jag missade straffen mot Tom och hans Skärhamn i DM förra året,,, Hmm..(grymtar)

Tippa matchen mot Kalmar!

– Vi vinner! Vi vinner med 2-1!

Nu är det snart folkomröstning om EMU, kommer du att rösta?

– Ja, det ska jag göra men jag vet inte vad än! Jag är inte tillräckligt insatt men rösta ska jag!

Om du får välja; en ny arena istället för Rambergsvallem eller bättre träningsmöjligheter, vad väljer du då?

– En ny arena! Jag gillar inte löparbanor, tycker att publiken ska komma närmare.

Vilket lag mer än Häcken går upp? (tar för givet att vi går upp..) Vilket får kvala?

– Kalmar går upp och Trelleborg får kvala!

Det snackas ibland om inställningen och jag blir inte klar över detta. Kan vi inte få kräva helt enkelt att inställningen aldrig får svikta när det är match?!?

– Jo, det är klart att ni ska!! Men det där går inte riktigt att förklara! Ibland vill hjärnan men inte fötterna, ibland funkar det bara inte, det stämmer inte. Ibland blir bara det mesta fel och vad det riktigt beror på vet nog ingen,,,

Tom Ekliden som ju bodde ihop med Johan ett tag:

Johan är en liten kvick dribbler, han behöver gymma mer istället för att alltid trixa med bollen! Han behöver bygga lite mer muskler. (skrattar) Att bo ihop med honom var att plocka och plocka. Han kunde inte laga mat och def. inte hålla i ordning. Nu är det kaos hemma hos honom, jag lovar dig! Den killen har noll koll,,, Dessutom har jag och Hallenberg erbjudit honom en burk balsam, hans hår ser ju ut som Svinto, vet i tusan vad han har i håret! Hehe,,,

Vad vill du helst ha? Städhjälp eller en ny bil?

– En bil! (skrattar) Tom överdriver, han har ju knappt varit hemma hos mig sedan han flyttade så han vet inte vad han talar om. Jag lagar riktigt god mat nu och här ser inte alls ut! Ska ta honom imorgon på detta..haha,,,

Du har sagt att du behöver utveckla allt men finns det då inget som du jobbar specifikt med?

– Jo, att inte slå bort så många bollar kanske. Att helt enkelt få bollen att komma dit jag vill,,,

Är Zlatan given från start nu i EM-kvalet?

– Ja, om han är hundra procent frisk, inte annars,,,

Joakim Hallenberg som ju också kom från Ljungskile inför 2003 bidrar:

Johan är en sprallig kille! Mycket tjejer där,,, Hörde att Tom och han skulle ha en lista på kylen med tjejer de tagit hem. (skrattar) Fast jag tror inte på det,,, Han är ettrig och har något av en Maradona i sig fast ibland har han helt skygglapparna på, han behöver väl titta upp ibland! (skrattar) Ibland går det ju och ibland inte, med hans dribblingar alltså! Han är något modefixerad och jo, vi har erbjudit honom balsam..

Kommentar?

– Haha, det där med listan på kylen måste du fråga Jocke om! För det är nämligen han som har haft en sådan! Tro mig!

Ja, ja, nu har i alla fall Johan en flickvän så varför tjafsa mer om detta. Johan är definitivt en rolig och smart kille, efter vårt samtal är jag övertygad om detta. Han är målmedveten och ger sig nog inte förrän han lägst (!) spelar i Allsvenskan. Som sig seden bör, låter jag denna gång Jörgen Lennartsson få knyta ihop säcken. Tack Johan (!) och Supporterklubben Getingarna önskar givetvis dig som alla de andra i laget fortsatt lycka till här i livet!

Jörgen Lennartsson

” Johan är en spontan människa som hela tiden vill lära sig nya saker. Han är en positiv människa. Hans största styrka är hans speed, kvicka fötter. Han är snabb och löpvillig.. Han arbetar alltid hårt på både träningar och matcher! Han behöver dock bli lite jämnare, utveckla sin teknik, han springer ifrån både sig själv och bollen ibland och behöver lära sig koordinera bättre. Han är en go gubbe från Bohuslän precis som Ekliden och han har en stor utvecklingspotential! Dessutom måste du skriva att han är Superettans ärligaste spelare! Om han hade varit som Inzaghi och kunnat falla vid rätt tillfälle och legat kvar så hade han kunnat fixa ca fem straffar hittills åt oss, haha, men han faller och är på benen direkt! I ett större perspektiv är ju detta positivt säkert men någon gång kan han väl ligga kvar,,,”

Grethe Foss-Ghazarian