Vem är Mattias – vår nya ordförande?

Hemsidan presenterar Mattias Lindkvist, 26 år, ny ordförande i Supporterklubben Getingarna.

Familj: Sambo, Lisa Gröön tillika geting.

Äter helst: Pasta

Dricker helst: Öl – mörkt öl!

Skostorlek: 44

Spelar: På oddset,,,

Favospelare: När jag var yngre så var det Ian Rush

Favoklubb ute i Europa: Liverpool

Annan sport av intresse: Bandy men då rent allmänt för att jag spelade det själv, det är kul, fast fotbollen tar det mesta av min tid.

Musik: Jag är en riktig musiknörd faktiskt, har spelat både trummor och gitarr i en del band, spelade fram tills jag flyttade hit till Göteborg. Nu spelar jag gitarr till husbehov och lyssnar mest och just nu är det gamla punkfavosar som Clash och Social Distorsion som ljuder här hemma. Rock och soul är väl det jag lyssnar på mest.

Mattias kommer från Riddarhyttan i Västmanland. Där växte han upp mitt ute i skogen som han själv beskriver det. Det låter ödsligt men tillgång till både fotboll, innebandy och bandy har han haft i alla fall. Detta är nämligen de sporter Mattias själv har ägnat sig åt. Fotboll började han spela vid 6 års ålder och spelade detta tills han var 15-16 år i Riddarhyttans SK. När han var 16 år flyttade han till Örebro för att gå gymnasiet där. Utbildade sig och har också arbetat mestadels inom data och elektronik genom åren. Bl a är han utbildad nätverkstekniker. Idag utbildar sig Mattias ytterligare, nu till CAD-konstruktör och befinner sig för närvarande på Volvo Lastvagnar, hyttutvecklingen där. Supporterklubben och hemsidan vill här försöka ge er ett porträtt av vår nyvalde ordförande. Vem är Mattias och varför håller h a n på BK Häcken?

Kan du beskriva dig själv som person?

– Nej, alltså det kan jag verkligen inte. Jag tycker sådant är skitsvårt ju. Du måste fråga någon annan. Jag vet inte!

Gjorde som jag blev tillsagd i detta fall, sambon Lisa fick ta luren och förflytta sig till ett annat rum för att spontant ge sin syn av Mattias:

– ” Mattias spelar ALLTID gitarr, det är han i ett nötskal. Han spelar gitarr kombinerat med att han tittar på tv och lyssnar på musik. När jag talar med min mamma i telefonen så vet hon att när Mattias börjar spela så är han uttråkad, då har vi talat för länge helt enkelt! (skrattar)”

Hemsidan ville dock ha lite mer kött på benen och ringde upp avgående ordförande, Tony Bergstrand och bad honom uttala sig om sin efterträdare:

– “Mattias är en lugn och stillsam kille som sällan brusar upp och som lyssnar på vad andra har att säga. En kille som jag upplever har båda fötterna på jorden. Detta tycker jag är goda egenskaper som en ordförande bör ha. Han är inte heller orädd, han säger ifrån när det behövs och står för sina åsikter på ett rakt sätt.”

Hur länge har du varit geting?

– Ja, du, så länge som jag har bott i Göteborg faktiskt, ca 6-7 år. Jag har gått på alla matcher i alla fall de senaste 6 åren. Liverpool har varit laget i mitt hjärta sedan barnsben, har för övrigt mest intresserat mig för mindre klubbar och BK Häcken har jag alltid gillat. Jag tror att jag alltid har haft ett gott öga till dem.

Men varför BK Häcken? Varför inte någon av de stora klubbarna när man flyttar in till Göteborg?

– Nej, de stora klubbarna har helt enkelt aldrig fångat mitt intresse här i Sverige. BK Häcken hade ett roligt namn (skrattar) och vi bosatte oss på Hisingen så det var givet på något sätt. Jag är en stor fotbollsfantast, Rambergsvallen låg nära och ja, nu är det bara så! Som jag sa tidigare så kände jag även till BKH's existens innan jag flyttade ner hit.

Hur viktigt är ditt supporterskap, hur mycket är du villig att uppoffra?

– Det där vet jag inte, hur ska man definiera supporterskap? Jag tycker att det går helt enkelt inte att gå och se fotboll utan att bli engagerad och följer man då ett och samma lag så är det enkelt. Man ska ha roligt och man ska lida ibland. Det är fotbollskultur.

Ditt roligaste minne med BK Häcken då?

– Rent spontant så är det kvalet mot Mjällby 2000, det är störst hittills!

Hur tror du att det kommer gå för oss i år då?

– Topplacering! Jag tror vi kommer befinna oss i toppen och där föra en kamp mot 4-5 andra lag kanske. Det är svårt att säga så här tidigt vad de andra lagen går för, det är svårt att spekulera tycker jag. Topplacering blir det i alla fall, utan tvekan.

Finns det enligt dig den “ultimata supportern”?

– Nej, alla är lika viktiga! De som sitter på sittplats är definitivt lika viktiga som oss som står på sektion G och gapar, förlåt, sjunger. (skrattar) Alla är verkligen lika viktiga och det hoppas jag att alla känner.

Den 12:e spelaren, man brukar ibland tala om supporterns ansvar. Kommentar?

– Det där tycker jag är viktigt. Jag tycker att man ska komma ihåg som supporter att allt man gör kan komma att slå tillbaka mot klubben och spelarna. Som supporter är man ansiktet utåt för klubben. En supporters ansvar är att stötta laget hela tiden, i medgång såväl som i motgång. Det är vår största uppgift tycker jag.

Hur mycket tid lägger du ner på supporterarbete? I snitt?

– Hua, det är helt omöjligt att säga men det är många timmar det! Under säsongen är det mycket. Jag har hittills haft hand om souvenirerna och det är mycket jobb med det året runt faktiskt. Nej, det är omöjligt att veta hur mycket tid jag lägger ner och kanske vill jag inte veta det heller! (skrattar)

I handlingsplanen för 2003 står det att supporterklubben kommer att fortsätta att arbeta med resor, souvenirer och läktararrangemang. Självklara valda delar att arbeta med?

– Ja, detta är de byggstenar vi har valt att arbeta utifrån. Vad man sedan gör med detta är mycket upp till dem som jobbar med det. Något jag hoppas vi kan bli bättre på i år är läktararrangemang. Jag hoppas ju också att vi ska växa som supporterklubb och att engagemanget ska öka. Det vore ju inte helt fel!

Vi blev inbjudna av BK Häcken att delta i arbetsgruppen “Publik 2003” och det känns extra roligt. Att de räknar med oss som kraft. Supporterklubben har givetvis som mål att göra sitt allra bästa 2003.

Vad anser du om Rambergsvallen som arena jämförelsevis?

– Löparbanorna, behöver man egentligen säga något mer? I Superettanmått står sig vallen men def. inte när vi går upp i Allsvenskan. Löparbanorna förstör verkligen allt och dessutom borde ju vallen generellt rustas upp. Högtalarsystemet ska vi ju inte tala om, jag har själv knappt förstått att vi har högtalare där. Vi får väl se helt enkelt vad som sker på sikt. Men det finns arenor som det inte är kul att komma till i Allsvenskan heller, Halmstad och Elfsborg är ju bedrövliga för oss bortasupportrar. Man känner sig ju som ett avskum typ när man blir placerad på deras s.k. bortasektioner.

Har du någon hälsning till supportrarna nu inför 2003?

– Jag tror detta blir en bra säsong för både klubben, laget och oss supportrar. Jag hoppas som jag sa tidigare också på ett ökat engagemang, alla är viktiga och alla kan bidra med något. Dessutom hoppas jag att jag kan göra ett lika bra jobb som Tony Bergstrand har gjort.

Grethe Foss Ghazarian