Intervju med Superettans bästa målvaktspar!!!

Hemsidan tyckte givetvis att vi var tvungna att intervjua vårt glödheta målvaktspar Jonsson/Källqvist inför seriestarten. Sagt och gjort ,,, så släpade vi iväg dem, tillsammans med deras målvaktstränare Mats Johansson, till Stig Centers Bowling för att få en pratstund. Men innan utfrågningen så ville hemsidans utsände visa sin sturskhet på bowlingbanan. Det gick väl si så där ,,, eftersom bowlingkunskaperna från gymnasietiden lyste med sin frånvaro. Men roligt var det. Alla fyra “världsmästare” hade helt olika taktiker för att slå spärrar och strikes. Mats körde på ren råstyrka, “Mange” smekte i väg klotet, medan “Krickan” hystade iväg bowlingklotet diagonalt över banan från en vänsterposition. Vilken teknik jag själv använde, tar vi någon annan gång. Efter diverse “fusk” från herr Jonsson sida (han försökte att få oss andra ur balans, med ett ytterst tveksamt banbyte) stod Krickan som stolt segrare. Som glad tvåa kom Mats, tätt följd av Mange (blott tre ynka poäng efter Mats). Sist, hjälplöst sist kom jag själv. Nog om detta!!!

Mange hade inte flytet

Lite historik:

Målvaktstränare Mats Johansson kom till BK Häcken från Elfsborg 1980. Året därpå var han faktiskt på väg till allsvenska Åtvidaberg, där han skulle ersätta en viss Thomas Wernerson, men han “stoppades” av BK Häcken, vilket han är tacksam för idag. Mats spelade sammanlagt 308 matcher för BK Häcken och var givetvis med i den allsvenska årgången -83, då BK Häcken spelade i Allsvenskan för första gången. Herr Johansson hann även med en sex månaders proffsrunda i USA (inomhusfotboll) under 1984-85.

Nr.1 Christoffer Källqvist började som 4-åring (!) i BK Häcken och har varit oss trogen sedan dess. Kom med i A-truppen 2001.

Nr.20 Magnus Jonsson kom till BK Häcken förra säsongen från Gunnilse som han började spela för som liten grabb.

Varför blev ni just målvakter?

Mange: Eftersom min pappa hade varit fotbollsmålvakt relativt högt upp i seriesystemet (nuvarande div III) så blev valet väl ganska naturligt, antar jag. Även min äldre bror var målvakt. Jag har i stort sätt alltid stå i mål, undantaget när jag i 10-årsåldern och tränarna fick för sig att omskola mig till utespelare. Men det blev inget vad det. Anledningen till jag har fortsatt att vara målvakt, är att det helt enkelt är roligt.

Krickan: Jag håller med Mange att anledningen till att man har fortsatt är att det har varit roligt. Visserligen spelade jag en hel del ute som grabb (var målvakt i förstalaget och utespelare i andralaget) men att så i mål är helt enkelt roligare.

Har ni haft några målvaktsförbilder?

Krickan: Peter Schmeichel

Mange: Inga direkta

Mats: Ronnie Hellström ,,, (?)

Lagkamrater, tränare, ledare och supporters hävdar bestämt att ni målvakter är den bästa lagdelen i årets upplaga av BK Häcken ,,, kommentarer!?!

– Ja, absolut! (alla tre var rörande eniga).

Mats fortsatte resonemanget: Redan förra året så var vårt målvaktspar en av de viktigaste kuggarna i laget. Som jag ser det, så förlorade vi inte en enda match förra året, p.g.a. våra keepers. (här nickar både Krickan och Mange instämmande). Samtidigt så tycker jag att de utvecklas hela tiden. Det är enormt viktigt. Vidare så tränar vi med allsvenskan i fokus. Båda målvakterna håller redan allsvensk klass och då vore rent ut sagt korkat att lägga träningsambitionen på en alldeles för låg nivå.

Som målvakt är man beroende av hur bra sitt lags försvarsspel fungerar. Hur tycker ni att BK Häckens försvarsspel fungerar?

– Bra! (rörande ense igen).

Mats: I år har vi tänkt att målvakterna ska rulla igång spelet lite oftare. Tyvärr så har vi nog rullat ut bollen lite för ofta, under vårens träningsmatcher. Om målvakterna skall vara mer delaktiga i speluppbyggnaden (och inte bara “tjonga” upp bollen) så måste de läsa spelet och välja rätt tillfällen, så att det inte uppstår onödigt slarv mellan dem och backarna. Men vi har lite tid kvar och finputsa detta!

Krickan: Det var lite jobbigt att vi var tvungna att byta i backlinjen under förra säsongen. Det är lättare om man har ordinarie backlinje och utgå ifrån. Det gäller framför allt mittbacksparet. Men så blir det med skador och avstängningar.

Mange: Vidare så kommer vi ju att spela med en defensiv mittfältare som kommer att ligga mellan mittfältet och backarna (läs 4-1-3-2 speluppställning) och det bidrar nog till ett stabilare försvarsspel. Det märkte vi ju när Göransson hade lite av den rollen förra året.

Mats ,,, hur är dina målvaktsadepter att träna?

De är helt bedrövliga (skratt). Nejdå, de är två träningsvilliga målvaktspartners. Faktum är de är väldigt smidiga och vältränade. Magnus skulle med lätthet prestera bra resultat i 10-kamp, medan Krickan nog får tävla mot Carolina Kl