Intervju med Mikael Källström

Hemsidan fick en pratstund med Micke, gammal Häckenspelare och idag co-tränare tillsammans med Jörgen. Hur kompletterar de varandra? Detta och lite till får ni ta del av nedan.

Vill passa på att tacka de supportrar som på vägen hem mot Göteborg efter härliga tre poäng mot BK Forward hjälpte till med frågeställningarna till Micke. Ingen nämnd – ingen glömd! 🙂

Mikael Källström började en gång i tiden som pojklagsspelare i IFK Hedemora. 1977 flyttade han till Sandvikens IF och 1983 var det dags för Gefle IF som han bl.a. spelade med i Allsvenskan 1984. I Gefle var han sedan fram till 1990 då han började i BK Häcken. De jag har talat med beskriver Micke som en oerhört tuff mittfältare som inte lät nåd gå före fall. Detta är lite svårt att tro på när man talar med honom! Hans norrländska sävlighet kontra hans tidigare tuffhet som spelare, men så var det i alla fall och det vet ju alla ni getingar som hade nöjet att följa honom!

Efter kvalet mot MAIF borta 2000 så ska jag nu erkänna något, jag satt framför Micke i supporterbussen som då var en full 50-buss. Efter matchen ringde Micke till Kim och jag tjuvlyssnade då på samtalet, kunde verkligen inte låta bli. Det lugn och den sakliga konstruktiva kritiken som då Micke förmedlade till Kim var samtidigt fyllt av så mycket värme att jag personligen inte har ett dugg svårt att förstå att Kim idag är den kille han är, både på plan och utanför! Ber om ursäkt f.ö. för tjuvlyssnandet! (harklar mig..)

Nog om detta nu, över till Micke!

Mikael bor med sin fru och dotter Sanna numera vid Redbergsplatsen, flyttade från Partille i mars i år. Var Kim befinner sig vet vi ju alla. Sanna som f.ö. är 16 år går första året på gymnasiet och spelar handboll i Säfvehof, det går tydligen riktigt bra för henne också! Någon som blir förvånad? 🙂 Mikael arbetade tidigare i takt med sitt fotbollsspelande som förskollärare, slutade med detta -98 när han tog över som Tipselitstränare i Häcken. 1994-95 var han dessutom spelande tränare för Jonsered.

Som gammal och tuff BK Häckenspelare, är dagens upplaga alldeles för snälla? Jag menar, borde de smälla på lite mer?

– Ja, dels har ju reglerna ändrats, när jag spelade så var det ju en aning mer tillåtande, idag kan jag tycka att det delas ut lite väl många gula kort. Men visst, lite mer fysiska spelare skulle inte skada men som då höll sig inom givet regelverk förstås.

Vem är idag Sveriges bästa fotbollsspelare?

-(skrattar) Du vill väl att jag ska säga Kim va? Det är i alla fall jättesvårt ju, vad som är roligt med Allsvenskan idag är ju att de flesta lagen har ju sina profiler som är viktiga för laget, Santos i Helsingborg som ju tyvärr skadade sig nu, Christer Nordin i AIK är säkert jätteviktig för dem. Men det är väl klart att jag tycker att Kim är duktig. Han är viktig för Djurgården såklart. Det är ju så att spelare är bra på olika sätt men en spelare som lyfter laget som de jag har räknat upp, det borde vara ett kriterie kanske för att utse någon.

Vem är världens bästa fotbollsspelare?

– Zidane, den är klockren tycker jag. Han har allt, speluppfattningen, tekniken, allt. Han är en komplett spelare.



Läste att du har jobbat som förskollärare, kan man använda sig av småbarnspedagogik på “truliga” fotbollsspelare?

– (skrattar lite) Ja faktiskt, det tror jag att jag har haft nytta av. Att man har arbetat med människor, tycker om att arbeta med människor är ju givetvis en bonus. Att jag dessutom har läst en del psykologi och annat är ju inte heller helt fel. På ett dagis handlar det om att få individer att bli en grupp och få dem att trivas och fungera ihop. Det gör man ju som tränare också, det är bitar man jobbar med. Få spelarna att umgås på ett bra sätt.

Vad är din styrka respektive svaghet som tränare?

– Oj då, det var inte helt lätt, men jag tror att en styrka kan vara det att jag har spelat på elitnivå själv, jag vet vad de går igenom. Man kan givetvis träna lag på elitnivå utan att ha denna erfarenhet men jag tror i all fall att detta kan vara ett plus i kanten. Sedan tror jag att en styrka är att jag alltid vill vinna, något jag givetvis hoppas jag kan överföra på laget och klubben. Få in den traditionen av ett vinnartänkande i alla situationer, träningar, träningsmatcher och givetvis sedan också när det verkligen gäller. Detta är något jag hoppas kunna förmedla. En svaghet eller vad det nu är kanske är det att jag inte hinner “se” alla spelare alltid, man kan omöjligt se alla 23 stycken därför är det ju extra skönt att vi är två tränare. Man har ju bättre kontakt med vissa, det är ju bara så.

Hur viktigt är det att ha roligt när man tränar och spelar match och var går gränsen?

– Det är nog som vilket jobb som helst, har man roligt på jobbet så flyter allt bara på. Då sätter man inga gränser eller funderar ens. Men om man börjar tappa glädjen “på jobbet”, om det känns tungt att gå till träningar t.ex. det är då det kan bli som en nedåtgående spiral. Man börjar fundera och förändra och det leder kanske ingenstans till att börja med, självförtroendet får sig en knäck. Detta med självförtroendet förresten är inget som kommer med posten som en del tycks tro, det får man jaga. Man får inte gå och gömma sig om man hamnar i en svacka utan det är nog något av en kamp hela tiden. Så visst är det viktigt att det känns roligt när man tränar och spelar, då behöver man definitivt inte sätta några gränser.

Hur ser ditt världslag ut?

– Laget spelar 3-5-2. Mv Buffon Försvar. Cafu R Ferdinand Carlos R .mf. Beckham Viera Zedane Nedved Raul. Fw Vieriei Henry .

Hur ser ditt svenska landslag ut?

– Svenska landslaget spelar 3-5-2 . Mv Isaksson. Fs. M Svensson .Mellberg .N Johansson. Mf M Nilsson A Svennson. Kim. Ljungberg. Henke, Fw, Zlatan, Allbäck.

Något helt annat som jag har fått order att fråga om, havskräftor eller insjökräftor?

– (skrattar) Säger väl insjökräftor då, men de ska vara svenska, inga turkiska!

Läste att du har en bror, Jonas, som spelade i Brage när du var aktiv i Häcken, hur var det då att möta honom? Hade du några fördelar av att veta hur han funkade?

– Nej, när domaren blåser igång matchen är det som att möta vem som helst, kanske var jag t.o.m. överdrivet tuff mot just honom för att man vill vinna extra mycket över honom ,,,(skrattar). Men det hände ju många gånger att man mötte kompisar i motståndarlaget men det tänker man inte på när man spelar. Då är det som vilken match som helst.

Om Häcken nu låg i samma serie som DIF, hur tror du det skulle ha känts i ett möte?

– Mmm, det hade varit jättekul ju. Då hade vi med andra ord legat i Allsvenskan, det vi vill (!) och fått möta guldvinnarna från förra säsongen men du syftar väl på Kim igen antar jag? (skrattar) Men när man tränar ett lag så “lever” man ju med det laget. Det hade endast varit kul att få mäta krafterna mot dem!

Finns det inte en fara i allt snack om att ni skulle vara ett typiskt höstlag? Att det blir som en självuppfyllande profetia, att man då förutsätter en grå zon för att sedan luta sig mot denna “höst”?

– Vi talar aldrig om detta i laget. Vi vill ju givetvis vara så jämna vi kan över hela säsongen. Det är vår målsättning. Inte när jag spelade själv heller så talade vi om det. Det är det andra som gör, jag har hört det mycket genom åren men aldrig riktigt förstått det.

Höjdpunkten i din karriär som spelare?

– Ja du, en höjdpunkt är nog att när jag spelade i Gefle -89 så var jag i 30-årsåldern och man visste ju inte riktigt, jag trodde kanske ett tag att “nu är det väl slut”. När då Stefan Lundin och Reine Almqvist ringde från Häcken så blev det ett riktigt lyft. Dels för mig personligen och dels för min familj tror jag. Kim och Sanna fick flytta till en större stad med andra möjligheter. Man vet ju idag inte vad som hade hänt med Kim faktiskt i en mindre klubb däruppe. Jag fick spela med Häcken några år och kvalade upp med dem i Allsvenskan, året -93 när vi kom sexa i Allsvenskan är ett riktigt höjdarår, då var vi bra!

Något du skulle vilja ha ogjort?

– Nej, ingenting tror jag. Möjligen det att när jag tackade ja till tränarjobbet i Häcken så kanske jag kunde ha spelat något år till, fast det är ju ganska lönlöst att spekulera om det. Jag ångrar inte mitt beslut, man gör sina val.

Hur fördelar ni arbetet mellan er, du och Jörgen?

– Jörgen matchar A-laget och jag B-laget. Jag håller väl mer i fysträningen såsom styrkan och löpningen medan han håller i den taktiska träningen. Men vi pratar ju hela tiden,,,

På vilket sätt kompletterar ni varandra tycker du?

– Något som var viktigt och som vi talade om innan var att vi hade samma grundsyn och det har vi. Vi gillar båda att träna mycket, att lägga ner mycket tid på träningarna och vi har samma syn på hur vi vill att fotboll ska spelas. Sedan har vi ju båda tränat Tipselit och har med oss den erfarenheten av yngre spelare. Självklart är vi olika men det tror jag kan vara bra och positivt även för spelarna att jag kan lägga fram en sak för dem på mitt sätt och Jörgen på ett annat.

Vilka vinner Allsvenskan respektive Superettan?

– (skrattar lite) Hmm, ja, du, jag tror på Djurgården. Men det är väldigt betydelsefullt att laget får vara intakt, att de inte förlorar några spelare såsom Elmander eller Kim.

Jag tror att Kalmar vinner Superettan men att vi givetvis kommer att vara med och kriga i toppen. Vi har ett ungt lag men en bra bredd, Norrköping, Frölunda och kanske Gefle som nu har lite rutin, tror jag också kommer att befinna sig däruppe.

Hemsidan tackar Mikael Källström för detta och önskar honom fortsatt lycka till med sin tränarkarriär. Med dagens vinst i bagaget för B-laget (1-0 mot Elfsborg) så närmar sig nu hemmapremiären, där vi förhoppningsvis inhämtar ytterligare tre poäng!

Vi i styrelsen hoppas få se ett starkt supporterstöd på lagets första hemmamatch kl. 16.00 på måndag!

Glad Påsk och väl mött!

Grethe Foss-Ghazarian