Marcus "Mackan" Jarlegren tar ton!

Lär känna ytterligare en av våra så begåvade och talangfulla 83:or – Marcus Jarlegren! Intervju med Marcus Jarlegren f.83

Position: Mittfält – ytterback

Skonummer: 40och en halv

Favospelare: Nedved

Favoklubb: Manchester United

Äter helst: Potatisgratäng och fläskfile tillagat av min flickvän.

Dricker helst: Cola

Lyssnar helst på: Allätare, såg schlagerfestivalen och Sverige borde ha vunnit!

Vill resa till: Förutom Thailand igen, Brasilien

Familj: Mamma, pappa, en äldre syster och en hund (hunden är av obestämd ras, ett yrväder som Nedved typ..) också flickvän då förstås!

Bil: Peugot 206

Ser helst på tv: Sport och dokusåpor

För något år sedan lyssnade jag på en föreläsare som insisterade på att man kunde sjunga sig frisk, från allt! Jag har testat då jag har haft huvudvärk men det har inte funkat. Antagligen för att jag sjunger så fruktansvärt illa kanske. Hur som haver, här har vi en sjungande fotbollsspelare. Eller, nu kanske inte Marcus sjunger så mycket längre men han har i alla fall den talangen! Nu vet ni andra i laget vem som kan få stå för fiolerna på nästa fest! 🙂 Men vi backar lite.

Som 5-åring började Marcus spela fotboll i Hisingstad, kom sedan som 7-åring till Häcken. Spelade också handboll under 4-5 år och testade då hela tre klubbar; Götadal, Tuve och Kärra. Men fotbollen tog dock överhand, man kommer ju till den dagen då man nödgas göra ett val. Parallellt med fotbollen gick Marcus i Brunnsboskolan och som de flesta vet är detta en musikskola. Där av sången, han kan med andra ord sjunga! Jag skulle nog kunna våga sätta min halva lön på att det inte är många fotbollsspelare som har den talangen! Det gick bra för Marcus i skolan, killen har förstått att det inte är helt fel att ha en plan B med sig här i livet. Kom sedan in på det naturvetenskapliga programmet på Katrinelunds fotbollsgymnasium och kom in på Chalmers i år men tackade nej då han ansåg det vara oförenligt att studera heltid samtidigt som han spelar för Häcken.

Det har inte varit så lätt att samla in kommentarer om Marcus av den anledningen att den samlade bilden av honom är en lugn, lågmäld svärmorsdröm! Figge i Torslanda kved nästan idag för han inte kom på något och tyckte vi bara skulle hitta på något helt enkelt. 🙂 Det avstår jag dock ifrån. Respekt! Så håll till godo med Marcus Jarlegren nu en stund!

Vad har du fått för motivering till varför du inte varit uttagen till laget de sista matcherna?

– De har inte sagt sådär jätte mycket mer än att det beror på att vi är ett så jämt lag och att konkurrensen är hård. Jag tror att de tar ut spelare lite beroende på vilka vi möter, att de då vill ha olika spelare på olika positioner.

Mikael Källström:Han är en ambitiös och mycket noggrann kille, han har ordning på allt! Träningsvillig och det är bra då även Mackan kan behöva lite mer fysik, det lär komma. Jag är säker på att han snart är tillbaks i laget, vi har en jämn trupp och då gäller det att ligga på topp hela tiden för att platsa,,,. Mackan är seriös och jag tror ärligt talat att han kan bli en riktigt, riktigt bra ytterback! Han har nämligen ett bra passningsspel, spelförståelse, just precisionsspelet är hans absoluta styrka! Han kan komma att bli en riktigt bra modern back, bara han har tålamod för detta kommer, var så säker!

Någon (återigen Fantomen..?) sa att du aldrig kommer längre än till förfesterna? Vad händer? (nyfiken)

– (skrattar) Det är historia! Det var väl förr, hände väl då och då att man hade lite för kul på förfesten men man lär sig!

Okey, vi lämnar det! Berätta nu om dina bästa minnen hittills:

– Ja, det var lättare, de är många. När vi vann SM med Stadslaget för en två-tre år sedan, när jag var med Pojklandslaget i Israel på en turnering över nyår 2000, det var stort. Dessutom, min första A-lagsmatch mot Elfsborg där jag gjorde mål. Givetvis våra tre segrar i Gothia,,, (skrattar), det var lite,,,

Nu är det Svenska Cupen på torsdag, skiljer ni på match och match? Jag menar förbereder man sig på något sätt annorlunda eller går snacket annorlunda?

– Nej, det är väl i så fall man själv som tänker annorlunda kanske. Men nej, träningar och uppladdningarna är alla lika och när det är match vill man ju vinna oavsett. Det är synd att cupen är så “bortglömd” som den är, den har ju inte alls samma status här i Sverige som i England t.ex. Jag vet inte vilka man ska skylla på men det satsas dåligt på cupen och det är allt synd. Det ser man ju på publiksiffrorna om inte annat,,,

Något som jag har noll koll på, är man medlem i en fackförening som fotbollsspelare? A-kassan? Jag läste i Offside att man kan vara med i a-kassan i alla fall.

– Va? Nej, det där vet jag inget om men jag tror inte att jag är med i någotdera, men det ska jag nog faktiskt ta och undersöka nu när du nämner det,,,

Om du inte hade spelat i BK Häcken, i vilket lag här i Götet hade du då spelat?

– Blåvitt! Jag har faktiskt alltid hållit på Blåvitt, det har bara blivit så,,,

Okey, om du får drömma då, hur ser din framtid då ut?

– Då väljer jag nog ett liv som proffs någonstans. Engelsk fotboll har alltid tilltalat mig så det skulle jag ju kunna tänka mig men Spanien är ju inte heller helt fel, klimatet där är ju lite bättre. En liten chans finns det kanske,,,

Har du aldrig ångrat, att du genom alla dessa år har lagt ner så ofantligt mycket tid på fotbollen?

– Inte det minsta! Får jag inte träna så blir jag rastlös och fotboll är kul!

Vem är tuffast att möta på träningarna och hur tuff är du själv i närkamperna?

– (skrattar) Jag väger nog ganska lätt mot de flesta, är ju ganska liten,,, Men tuffast.. (funderar), det är nog Ivo, han gillar att smälla på! (skrattar)

Ivo S:Marcus är en tystlåten kille, han håller en låg profil, är som en liten mus som tyst iakttar oss andra, han är avvaktande,,,

Hur fördriver du en ledig dag?

– Jag kopplar av med tjejen, går på stan kanske eller träffar kompisar. Ser en bra fotbollsmatch om det finns någon eller bio. Softar!

Vad tycker du generellt om spelarlönerna ute i Europa? Är Beckhams och Zidanes löner okey eller är de överbetalda?

– Hmm, ja, om man ser till vad de presterar så tycker jag nog att de är överbetalda. Det är klart att de är riktigt bra fotbollsspelare men vad ska de göra med alla pengar?!? Till deras löner kommer ju också reklamintäkter m.m. Nää, de får för mycket,,,

Hur är det själv, klarar du dig på den lön du får från BK Häcken?

– (skrattar lite) Ja, så länge som jag bor hemma!

Vi lämnar ämnet,,, Så till klassikern: vad är din styrka som fotbollsspelare?

– (funderar) Jag tror att jag är en bra passningsspelare, jag har två bra fötter och jag kan spela på flera positioner,,,

Rickard Kapella-Karlsson:Som människa är Marcus lugn och trevlig men också alltid glad och positiv. Träningsvillig!

Har du något speciellt för dig innan match, någon speciell ritual?

– Nej, det jag väl inte. Inte mer än att jag kanske sitter tyst för mig själv och försöker ladda, fokusera på matchen. Kan berätta att förra året så träffades vi ca tre timmar innan hemmamatch och åt tillsammans. I år får vi äta hemma men träffas nu alltid ca två och en halv timma innan match på St. Jörgens Golfklubb där vi tar en fika och snackar. Det är lagom avslappnat.

Kommer du åka Balder på Liseberg?

– Det kommer jag definitivt att göra när jag väl kommer dit! Jag gillar det där pirret i magen.

Slutligen då, någon sa mig att du väljer skor, inte efter passformen utan att du tar de som sitter snyggast på foten? Det låter lite obekvämt eller?

– Nää, det där kan jag inte hålla med om! Jag tror jag vet vem den här Fantomen är som kläcker de här sakerna,,, (skrattar) Han vet uppenbarligen inte vad han talar om!

Marcus vet då vad han talar om! Ingen av de jag talade med sa att Marcus är målmedveten, det är dock något som lyser som en röd tråd genom hela vårt samtal. Han vet vad han vill den här killen och jag kan inte se något överhuvudtaget som kan stoppa honom. Det kommer att gå bra för Marcus här i livet, något annat finns inte. Tro mig!

Grethe Foss-Ghazarian