Ang GFC: Det viktigaste medlemsmötet sedan klubbens bildande

Det finns många aspekter av den moderna fotbollen som supportrar möter med avsmak. En av dem är hur ekonomiskt välmående lag kan klättra i seriesystemet genom samgående med sportsligt starkare men resursmässigt fattigare föreningar.

Situationen BK Häcken står inför gentemot Göteborg FC skiljer sig på många punkter åt från sentida fall av sportslig opportunism. På ett plan är det en räddningsaktion för att ett framgångsrikt men misskött lag skall få leva kvar. På ett annat plan handlar det samtidigt om att säkra en tätplats i den kapplöpning som blivit den svenska damfotbollen de senaste åren. En positiv utveckling som samtidigt belyser de allra krassaste aspekterna av den moderna fotbollen. 

BK Häcken är en klubb med en fantastisk historia. Vi har sedan starten 1940 vuxit i takt med hur det har gått sportsligt med klubben. Det har varit en stadig tillväxtresa som hela tiden skett på ett äkta och organiskt sätt. BK Häcken har idag en av Sveriges bästa akademier och ett damlag som tagit sig upp till Division 2. På herrsidan är klubben etablerad i Allsvenskan och blivit vana vid att kämpa om topplaceringar. Alla våra sportsliga framgångar har byggt på tålamod och långsiktighet. 

Vi står nu mitt i ett vägskäl i vart klubben är på väg. Valet står mellan att fortsätta gå vår egen väg och att agera som en aktör bland andra på den marknad som är den moderna fotbollen – genom att ta upp en “förening” som inte har en demokratisk grund eller medlemmar och göra den till en del av oss. Vi i supporterklubben är starkt kritiska till och känner en oro inför klubbens riktning att ta upp Göteborg FC i sin verksamhet. Det är inte detsamma som att vara kritiska mot ett samarbete mellan Häcken och GFC utan om frågan om att helt uppta föreningen i vår egen.

Att klubben valt att lyssna på vårt nuvarande damlag och ställt frågan till medlemmarna är hedervärt. Det ändrar emellertid inte vårt principiella ställningstagande vad gäller ett samgående av föreningarna. Därför uppmanar vi alla medlemmar i BK Häcken att delta på det extrainsatta medlemsmöte som klubben anordnar den 27 januari för att göra sin röst hörd i frågan.

Robin Heed
Ordförande

På uppdrag via styrelsen